Wednesday, December 12, 2012

PeRGi Mu TaK KemBali......

Assalamualaikum.... Tiada kata yg mampu mengzahirkn apa yg kami sekeluarga lalui sekarang... Ya mungkin ramai dah rasa sakit dan perit nya rasa kehilangan orang yang kita sayang dan mungkin jua mereka tabah menerima ketentuan dari Allah. kita semua tahu "mati itu pasti" cuma tidak tahu bila saat nya kematian itu datang perit bg kita yang di tinggalkan di atas dunia yg fana ini untuk menerima ujian itu.. Ya aku tak kuat yang seperti disangka, hampir rebah badan ini menyembah bumi...terasa jantung direntap dengan kuat dan terasa dunia terus terhenti bila dengar patah perkataan yg memang paling aku takut nak dengar.... dan ini terjadi dlm keluarga ku sendiri.... Ya aku kita mesti redha dengan semua yg Allah catur kan..... nukilan:erin suhaimin yg coretkan untuk kakak kami... tp nukilan ini hanya dapat menbayangkan hanya suku sahaja apa yg kami rasa.... indah susunan kata yang dititip tapi ia tetap kisah sedih yg kami lalui....
Wahai saudara kandungku,

Pergimu tiada kembali, Hilangmu tiada pengganti, Kasihmu tiada tandingi, tinggallah kami di sini, Sesungguhnya Pencipta lebih mengasihi.

Wahai saudara kandungku,

Sesungguhnya yang menjemputmu adalah cinta yang abadi Walau hebatnya kasih sesama kami, tiada tandingan kasihNya Pencipta kami Walau teguhnya setia sesama kami, tiada tandingan cintaNya yang abadi

Wahai saudara kandungku,

walau rindu kami sudah tak tertanggung walau tangis kami membanjiri bumi walau ingatan terhadapmu sentiasa ditabir mata, kami redha dengan pemergianmu redha seluruh jiwa dan raga sesungguhnya masa kami akan tiba menyusuli Along di sana semoga betemu kita di syurga.

Wahai saudara kandungku,

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul tak tertanggung kami dengan kekhilafan doa kami, semoga tidak terlambat buat kami berbakti sebagai saudara Ya Allah, sampaikanlah doa kami, Ya Allah, sampaikanlah bacaan kami, Ya Allah, sampaikanlah hadiah kami, Ya Allah sampaikanlah ingatan kami.

Wahai saudara kandungku,

terima kasih atas segalanya meninggalkan harta yang ternilai buat kami janji kami akan kami menjaga harta Along sepenuhnya akan kami memelihara harta Along sebaiknya akan kami mendidik harta Along seikhlasnya kerana mereka adalah bekalan buat Along di sana Dua permata yang solehah, Insya Allah.

Dialah ibu, dialah anak dan dialah kakak damailah Along di sana, semoga bertemu kita di Jannah, Amin.

Adik-adik mu.
posted from Bloggeroid
Ya dia telah meninggalkan dua amanah dari Allah untuk kami jaga.... zuriat yang masih kecil yg tak tahu mana lagi arah tuju hidup nya... aku tahu aku tak mampu mgantikan tempat ibu mereka dan aku pun tak mimpi untuk mgantikan tempat tersebut, pada aku kita hanya ada seorang ibu yg tidak boleh ditukar ganti.... yg aku tahu tika dan saat ini kami akan menjaga amanah yang telah dia tinggalkan.... walaupun kasih sayang kami curah kan tidak akan sama nilai kasih sayang seorang ibu... ya kami akan cuba sehabis baik, untuk itu.
setiap detik bersama dia tidak sekali aku lupakan, untuk bangun dan menjadi sedia kala agak sukar, kumpul semula kekutan dan ketabahan yang terbang di bawa satu berita duka. Ya kami adik beradik memang kena kuat untuk sembunyi kan sedih kami depan anak2 along, depan mak dan abah. Kami harus kuat.... rindu yang tiada pengujung dan berharap kami akan bersatu semula di alam yang hakiki.... Damai lah Along disana pertemu dengan Sang Pencipta mu...kita cuma dipisahkan dengan dua alam yang berbeza,kami disini akan sentiasa menitip bekalan untuk mu sayang. Syuhelda Binti Norsiah 6 march 1981 ~ 24 nov 201

Monday, November 12, 2012

Oh.... Ummi pun tak makan itu yer.... !!!!!!

Assalamualaikum....

Teeeeetttttt sudah lama x hapdet, bukak ari2 tp x hapdet pelik kan !!!!!.....

Hanya nak cite kisah Cik Hana je.....

Waktu: tengah minum petang.
Lokasi: umah
Peserta: ummi, abah n cik hana.

Memasing tgh menikmati juadah, sambil tengok tv.....
Tetiba ada kuar iklan mc d beger baru tu: apa entah name beger tu " spicy..... "


Beger nih le....

Abis jer iklan tu cik hana pun pandang muke ummi n abah dia dengan pelik, ummi agak mesti nk ajak g makan beger tu.... Ummi pun terus tnya cik hana, (ini peluang keemasan okey sbb anak nak makan mesti lah kena pegi kan, sian anak!!!!.)

Ummi: Cik Hana nk makan beger tu ker??? ( tapi mase tanya tu pandang muke suami..... Muhuhuhuhuhu )....

C.Hana: ummi, hana nak tnya ni.....

Ummi: tanya lah.......

C.Hana: kenapa orang tu letak "BONTOT" kat beger tu...... Hana tak nak makan. ...... EEEEEEE. ....... BUSUK........

Lepas jer dia cakap tu ummi pandang abah.... Abah pun pandang ummi..... Aper lagi berdekah lah kiteorg....

Nampak tak, budak2 memang jujur kan... Klu dia tengok bentuk roti tu macam bontot, macam tu lah dia cakap. ........ :-P

Ummi: owh itu roti lah Cik Hana.... Bkan bontot..... Bentuk dia je....

C.Hana: ye ke ummi.... Tapi same je....

Ummi: kalu tu bontot.... Ummi pun tak nak makan lah Sayang......


Moral of the story:
Korang fikir la sendiri.....
posted from Bloggeroido

Wednesday, September 19, 2012

NIkMAt Dari Nya UnTuk KaMi...

Assalamualaikum...

Ye smuanya nikmat dari Allah...
Nikmat bila diberi peluang bernafas.

Kenapa saya suke rumah saye?????? Sebab rumah saya best walaupun umah saya comel je. Saya tak perlu beli rumah harga juta2 seperti org kaya macam kat bukit antarabangse nuh dipinggir hutan untuk privacy, nyaman... Uh tak pe mereka kaya dan mampuuuu, biar saje....
Memang betul ada rumah di pinggir hutan nih best, walaupun saya tak kaye tapi saya pun mampuuuu untuk merasa seperti itu.... Yer dpan rumah saya penuh dengan hutan, pokok getah dan pokok durian....eeeemmmmm.
Lubang hidung saya bila nak bernafas boleh dibuka semaksimum yang boleh.... Semaksimum yang mungkin okey!!!!!!
Nikmat yang tak ternilai dari yang Maha kuasa.


Hujan rintik2 tumbuh bunga lalang......lalalala.... Suasana lepas hujan kabus uuuuiiiiihhhh macam kat cameron kan...kan...





Pepagi lak bukak pintu luas2 riuh rendah burung2 bercerita..... Kabus tetap jugak menunjuk kan diri nyer yang gojes.....







Thank you Allah.
Yer sekian tu jer nak cite......

posted from Bloggeroid

Thursday, September 13, 2012

Masterchef in the houszeeeee....

Assalamuaikum....

Of cozzzz nk cite pasal masak memasak.... Rase nyer dalam blog ni tak penah pon ade entry pasal resepi ker, non ade kan...kan...kan... Sebab I memang pandai sangat masak smpai tak payah la nak masak muhuhuhuhuhu. Paham2 sendiri lah ayat I tu ek.

Siyes memang ade masterchef kat umah ni... Pandai masak, pandai campur rempah, sempurna rase dan mperkenalkan chef Intisyar....


Sekejap jer masa Cik Hana dah besar, dah mula tolong ummi masak, kemas umah dan dia sendiri kemas dia sediri sepah".... Asal dia nak tlong pon dah ckup baik kan.... Jgn skrg jer nk tlong nnti besar dh malassss... Sejuk je perut tengok bile anak rajin kan...( wah puji anak sendiri, korang ade..... ) Kekadang tu rimas gak tau klu asyik nk tolong aku jalan sana dia pon ikut gak, aku pegang vacuum dia pon nak gak lagi lambat siap oooo... Tak bagi kang nangis lak lpas tu cakap " ummi tak sayang hana kan..... " alololololo..... Sesuke ati jer tau cakap macam tu... Tempang kang baru tau...

Resepi: Ayam goreng tepung jer.
Chef: Cik Nurhana Intisyar
Kitchen helper: Ummi ( wah dah trun pangkat aku tau... Takpe2 kita bg muke le)


Tengah gigih okey ratakn tepung kat ayam.... Sambil tu nyanyi bagai kan.... " hana, ummi tak nak menantu tue, stop nyanyi kat dapur! !!!!".



Klu aku sengsorang cpat jer siap ni lambat benor... Ingat ada cheffff lg cpt...uhhh..

Lpas siap makan, en suami ckap "lain rase ayam goreng tepung hari ni" aku tnya ngape x sedap ker, dia jawab sedap.... Mesti lah sedap ada chef baru, lain lah resipi nyer.... Ada campur bahan lain..... Campur apa????







Apa?????


















Campur apa??????























Macam2? ???????

















Apa?????????















Tak sanggup nak bg tau......... o_O





































Perghhhhhhhhh........ siap pegang2 idung lagi kan.... Ke korek??????...Memang lah sedap sesangat..... Muhuhuhuhuhu





P/s: en suami ni ler yang buat sedap..... Sesapa nak rase meh la datang umah I... Jemput lah reramai...... Muhuhuhuhuhuhu

Babai....

posted from Bloggeroid

Monday, August 27, 2012

KiSah dAN TaULaDan...

Assalamualaikum....

Kisah 1:

Di satu hari Si A dtg melawat saudara nya (si B) yang tidak berapa sihat, si B ni nak dikatakan kaya tidak lah kaya sesangat cuma senang lah sikit, kalau kaya tu mesti lah ada duit berbillion dlm bank kan.... Semua orang tak berkenan sgt dgn perangai si B ni sbb agak sombong, kutuk org sana kutuk org sini smua nye tak betul dpan mata dia. Mengenangkan saudara si A ni pergi lah juga melawat si B. Niat ikhlas nak melawat org sakit di salah erti pula oleh Si B, yang ingat kan dtg kerumah nya ingin meminjam duit..... Uih sesedap kepala otak die jer (pnya lah keji pemikiran die). Lalu pulang lah si A dgn hati yg terluka....

Moral of the story:
Jgn ingat duit tu bole masuk dlm kubur tau, duit tu tak leh jamin yg kita tak kena seksa dlm kubur, malaikat tak bole rasuah. Lain lah klu kita mati nanti kita bole korek n tanam diri kita sendiri dlm kubur kan...kan..kan... Perangai yg boleh memutuskan silaturahim antara saudara pon tak bagus. Tu lah manusia baru Allah bg rezki lebih skit tu blom lg nama tersenarai dlm 10 org terkaya kat Malaysia nih dh jadi macam tu klu tersenarai tak tau lah dia jd mcm mana... Cerita nih pon jd pengajaran utk diri sendiri spaya kita jgn jadi org yg kufur nikmat.


(cerita di ats tiada kena mengena antara yg idup atau pun yg mati.... Abis tu kena mengena dgn sapa???? Wah gitu....)

Wednesday, March 28, 2012

aKu TaK ReLA n DiA tErJeBaK...

Assalamualaikum...

Lokasi: Care4 Tun Hussien Onn

Aku tau kau tak rela tapi kau terpaksa... Aku tau kau terpaksa lalu kau terjebak Aku sangat kesian, tp aku tak mampoooo nk ganti tempat kau Nyah......




Pic tak de kena mengena...

Kisahnya, g makan kt care4 lpas mkn on de way g parking tgk Ada lak kat blakang tu budak main motor nih... Ke keta... ???



cik hana pon teruja nk naik. Tp dalam ati aku dah tau cik hana x kan larat nk pusing handle moto tu dia tu kan lemah lembut + lembik skit orangnya mana nk ganas2 nih Tp nk main gak, ngade tau... Duit dah bayo nih 8 hengget tak kan nak blah je kan.... Lalu bangla yg jaga tu bg idea yg sangat bernas lagi bijak utk selesai kn masalah.... Dan telah mencetuskan ketidak puasan hati en abah, asal lak kau x puas ati nyampah jer... X sporting langsung... Muahahahaha.... kenapa dia x puas ati ???????



Kenapa?




Kenapa??




Kenapa???




Kenapa????

































































































Muka tak tahan kan, mmg dia malu sbb kat tepi2 tu ramai parents tggu anak2 diaorg....... Lek le bro, malu konon Muahahaha....... Ye lah tak kan nak wa lak naik, mana bole ..... wa kan sopan santun matun lagi orang nye.. canot be... Canot be...




Mula2 malu lpas tu dah bole senyum... Agak nya dah kuang skit malu....kot....




Cik hana bkan main hepi......



Tadi malu, skarang x lagi bukan main lagi siap racing2 lagi..... Wei kat situ smua bdak kot....ish...ish... Contoh x baik....



Cik hana sesangat hepi, siap cite dalam keta... "Ummi best, nak main lagi.....lagi..." Ada sedikit kejakunan di situ yer... Kesian anak aku...




**Nota kaki: Tq B, sbb selamat kan syg dari kena naik menatang tu... Muahahaha.... U mmg Terbaek....

Thursday, March 22, 2012

dIa SuDAh bErPunYa....

Assalamualaikum....

Lokasi: Hari besar Min (Ulu Tiram, Johor.)
punya lah lama baru nak buat post......




Haruslah ada sesi fotogedix dulu kan... Yeah kompom smua gadis cantik di atas sudah berpunya (masuk bakul lps tu angkatsendiri2.....) sesangat sesuai dengan tajuk di atas. Tp masa ni x cukup geng ar... Pn Ena koi n Pn Zura tb tidak dpt hadir... X per both of u kita jumpa masa big day Dip gedix blan 10 nanti... Layan jer lah pic yang ado, malas nk bnyak cakap....


Pengantin tersimpuh ayu menunggu masa untuk di nikah kan...

" Saya terima nikah nya Aminah Akhsan ......bla...bla.... Sah!!!!!... Sah....
dan dia sudah berpunya ....


Masa ni sesi pelok cium n bg kata2 taniah n semangat utk min malam nanti... Sungguh x sopan mereka semua.... Ish...ish... terutamanya Pn Suhana di bawah..... b'bagai2 tips dia bagi.....





Pn Ai seperti biasa, dia lah yang paling sopan berbanding dgn yang lelain.... teruskan kesopanan mu yer Ai jgn jadi mcm Su and Dip... muahahahaha....



Pompuan tudung pink tu memang hover peluk mcm x nk lepas.....sedey kata nye....tgk muke dia macam muka nk mintak penampar kan...kan...kan !!!!, wa dah x sabar nk tgk lu lak naik pelamin....


Aku mesti lah sopan kan....( up diri sendiri....kan..kan... Co cuwet....)


 sesi fotogedix lagi dan lagi......









Lpas akad nikah, pengantin lari laju-laju balik umah tukar baju lak...utuk acara seterusnye.... Orang Johor memang sanding agak lambat kot....2.30pm baru pengantin muncul.... Masa tu Cik Hana dh pon tertido.... Asyik ajak nk balik jerk, nasib baik bole di tenangkan lagi...



Ni pic sementara tggu pegantin muncul ek.... (Org johor kan suka ckap ek... Jadi mari kita meng-ek bnyk2....)



Wah Su n Ai sempat melakukan sesi jenab tau.... Lama gile kita semua x jenab secara berjemaah ek.....




En abah, En Cd n  En sham...
Aku tnya cd apahal dia buat muka mcm tu... Dia jawab baru lah nampak skit muka jaguh kampung .... Cittttporah jaguh kampung Sangat lah ek !!!!!....

Akhir nya pengantin pon Sampai ek...












Korang ingat lagu stacy af dgn adam, kat bawah ni aku siap bagi lirik lagi:

"Biarkan orang berkata kita pasangan tak kena
Biarkan mata-mata menjeling penuh curiga
Mereka tidak tahu hubungan engkau dan aku
Meletup bila bersatu

Walaupun ku ke kiri ku ke kanan
Kita maju ke hadapan
Siapa benar siapa salah
Yang penting sama mengalah
Adam.. Stacy.. bergabung meletup!"


 sebab apa aku bagi lagu nih, budak 2 orang sebiji macam lirik nih kalau bab menganjing orang memang kepakaran diaorg lah kalu diaorg begabung lagi meletop pergh mcm apa jerk!!! .... blom lagi kalau tengok dia org gaduh lagi ler mcm hampeh, mcm gaduh besar jerk... x sampit 5 minit lps tu dgr lah suare gedik pujuk memujuk jerk..... nyampah... 




Lepas ni turn ke melaka lak.... Mari berfotogedix dgn bkal pengantin yg super duper gedix ni.... Harap sesangat smua geng dpt turun... Mari kita mengimbau smula kenangan belajo dolu2...





Pic Yang last ni khas Untuk kasi semangat kat pengantin.... Muahahaha....

































yaeah gaya cakar harimau....hari2 mau !!!! 
Burok gilekan ?????..... Ada aku kisah!!!! Cik Hana terkejut kot tgok muka ummi dia macam ni, dah macam harimau jadian. .. X aci tau Dip n Aii kontrol ayu... Dip tu nk gmbo cun jerk...myampah..... Mencik jer....


*** nota kaki:
1)  Selamat pengantin baru utk Min n Asoi... Semoga kekal hingga ke sorga...Amin....

Tuesday, March 13, 2012

KiTa kENa bERpiSah.... kERaNa....

Salam..... 1 Malaysia....

Yer tajuk di atas sgt menyentap kalbu Dan Itu yg sedang kurasa kan sekarang....

Lokasi: IKEA dan rumah comel ku...
Masa: 3 hari 3 malam (Banyak masa yg di ambil utk selesai kan masalah ni....)
Peserta: Cik Hana, Pn Ummi n En Abah.


Hari ke-satu

Untuk selesai kan masalah ni kami btemu 6 biji mata agar x der pihak yg terluka di kemudian hari... N tiada isu berbangkit... Masa pbincangan ini berlangsung cik hana pada mula nya agak x bsetuju. Dgn mggunakan segala kepakaran yg ada sbgai peserta pidato masa skolah rendah dulu aku menerangkan kebaikan perkara ini...cik hana akhir nya akur dgn kehebatan aku... Dan smua yg aku bentangkn Sangat lah tepat n betul...


Terselah muka x puas ati dia kan...???? Muakekekeke

Hari ke-dua

Agak sukar nk buat keputusan sbb ada pihak berhaluan kiri yg x puas ati sepenuh nya...Setelah keputusan diambil oleh kami ber-tiga.. bermula lah perjalanan cik hana mencari apa yg perlu utk dia di kemudian hari... Mari kita uji kepakaran dia, sama segala ilmu yg aku ajar dia guna ke tak....


Yeah tu dia, gaya kena lebey ... Terbaek lah der...




Redha dgn sgala apa yg berlaku... Beg tu x berat tau, kang ada lak yg kata aku dera anak... Huhuhuhu..!!!




Yang ni luar dari ajaran n matlamat kita yer cik hana sila kembali ke pangkal jalan...

Mesti korang pikir apalah aku mgarut ni...sebenarnya aku nk pisah kan tmpat tido cik hana...selama ni dia tido dgn kitaorg lagi, dh besor panjang pon dah la tido lasak, jap2 kaki ats muka en abah...jap2 kaki atas perot aku senak perot wa tau, cccceeewwwwahhhh bnyk cantik ... Korang pikir lah dah lah kitaorg tido melentang mana x lenggung kaki aku terjulur jer aku ni kan panjang mcm stok model gitu... Tp model gemox la...
Pic kat atas tu aku bg cik hana pilih brg apa yg dia nk deco kt bilik dia... Katil dan sbagai nyer guna yg sedia ader jer... Ummi ko ni memang suka jimat cermat ni...muhahaha...

Hari ke- tiga
Aku n en abah deco jer lah apa yg we allzzz mampoooo x der lah nk deco mcm dlam casa impian tu kan... (Mak x mampoooo .nyah!!!!)
Ni aku letak gambo bilik: sebelom n selepas....








Dan hasil nyer x de lah berubah sesangat hnya cat baru n tambah skit2 jer... Tp aku tetap bangga sebab aku n en abah yg buat sendiri...














Sekarang aku dgn senang ati boleh tido...x der dah nk lengguh2 kaki n senak2 perot kena sepak ngan cik hana... Aku sesangat lah seronok Dan beronok2....


Bye...

** Nota kaki: yang paling best bajet x lebey dari Rm150.... Muakekekeke... Terbaek!!!!...

Thursday, March 8, 2012

MaIn LaH AnAk kU...MaIN SAmPaI....

Assalamualaikum....


Entry kali ni mari kita less word (x de makna nye less.....) but more pic...... LAyAn yer!!!!!!!.....

Lokasi: Masjid Ulu Tiram. (Nama btol dh x hengat)
Masa: Majlis Akad nikah Aunty Min




Cik hana: Yeah.... Saya Cik Nurhana Intisyar.... Saya mmg suke fotogedix.. Tp ummi saya lagi suka super duper berfotogedix, Sampai kadang2 myampah saya tengok...
Pn ummi: ada ummi Ko kisah....








Cik hana: saya terpegun tgk dalam masjid tu luas...Wah bole main lari2 nih... Tp mula2 saya nyanyi2 jer, mula2 perlahan lama2 jadi kuat Dan lagi kuat... Ha masa ni ummi saya dah jeling2 saya dan letak jari kat mulut dia.... Saya pon diam jap...





Cik hana: sekarang ummi saya tgh bz mejenab dgn kawan2 dia... Jadi saya cuba berdiri lak sambil buat muka x bersalah....






Cik hana: ready....set....gooooo...... Yeah mari kita lumba lari dalam masjid.... Pusing2 dpan tok kadi....






Masa saya tgh lari2, saya telah ditangkap oleh En Abah Dan dibawa keluar lalu Di beri tazkirah panjang lebar.....


Pn ummi: biar ummi Ko lak sambung story Ye.....
Setelah hebat Sangat budak tu main kan ... Lpas tu budak tu pon keletihan dan tertido.... Yg menyebabkan pn ummi bengang... Urusan nk berfotogedix dgn pengantin terbantut lah.... Ish..... X suke....










Nota kaki: cerita pasal Min kawen Akan di Hapdet nanti yer.... Pic I n pegantin sesangat less bcoz of this girl.....
Designed by UMIESUEstudio 2014 : FINAZAMRI