Thursday, January 17, 2013

SeLAmAT HaRi LaHIr aBaH... AmPunKaN keSenGgalaN AnAk Mu....

Assalamualaikum...

Entry kali cuma nak wish hepi besday untuk abah ku En Suhaimin bin Yunan.... Semoga abah sentiasa dibawah lindungan Allah, dimurahkan dan dicukupkan rezki, panjang umur, diberi kesihatan dan angah doakan semua yang baik-baik untuk abah...... Sayang lah sesangat angah kat abah nih.....

Jika kamoooo semua baca tajuk di atas adalah merujuk kepada perkara di bawah ini, sila lihat lampiran yang di sediakan....


Pic ulang tayang dr fb n instgrm....
Paham lah anda mengapa saya kata kan saya senggal...... Muhuhuhuhuhu... Ampun anak mu ini ayahanda bukan anakanda lupa tarikh lahir mu cuma anakanda terlampau menghengati mu sampai takut terlupa hari lahir mu.... Jadi tak salah jika anakanda ucapan awal dari tarikh tersebut...... (nampak tak ayat cover dari seorang anak yang baik.....)
Bukan itu sahaja yer, nak jadi kan cite hari semalam jugak saya pergi kerja pakai baju terbalik lepas tu buat muke tak bersalah siap g beli bfast n paper lagi........ Apakah ini!!!!!!!.... Tu pun perasan bila kawan office (rina) yang tegur..... Hahaha ini lah namanya "sudah jatuh lepas tu kena timpe dek tanggaaaaa lak"...... Owh mana mau kusorok muka ku ini.....


Bukan mainkan kamoooo semua komen keeeennnnn..... Muhuhuhuhuhu.....tak memasal pepagi bfast PORAAAAAHHHHH....best woooooo, chhhhooooooiiiii pepagi jadi macam nih....... Uwh kepada adik ku erin: adakah anda jeles saya orang yg pertama wish kat abah?... Terimalah hakikat saya memang anak kesayangan abah..... Sila lah jelly yer....


Ini adalah cubaan kali kedua hantar ucapan untuk abah.... Dan tak syak lagi hari ini lah hari lahir nya yang sebenar.....


P/s: jadikan pengalaman ku ini sebagai pengajaran yer semua.....

Tatatititutu....
Jumpe lain kali yer.....
posted from Bloggeroid

Wednesday, January 16, 2013

PEgiNTai kE PeNgInTip? ?????

Assalamualaikum.....

Kali ni nak cite sambungan cik hana masuk sekolah, biasalah kan i kan kepoh semua nak cite..... suke ati la kan...

Ni kejadian hari ke-2, di sebab kan umah pengasuh jauh skit dengan sekolah cik hana kena berulang naik van sekolah...... Uih ini lah menda yang paling i risau tau...senak dada fikir benda nih weh.... Nak lepas dia naik van sendiri apakah dia mampoooo sebab melalui pandangan mata ku dia tu sesangat lah lemah gemalai, macam kecik je lagi kennn...tapi nak buat acammana itu jer cara yang ada tawakal jer lah semoga Allah mempermudahkan kan urusan kami dan menjaga keselamatan anak ku Amin....

Hari ke 2 (khamis) nih kitaorg dah suruh dia naik van, masa nih je kitaoang cuti kan kena pantas ajar dia..... Dalam pukul 7pg tu kita orang dah hantar dia kat umah Mak sebab van tu akan ambik dalam kul 7.30 gitu..... Hari ni kitaorg tunggu dlm keta jer tengok dari jauh... Nasib lah dalam van tu ada cikgu yang ikot.... Ambil n hantar dalam pagar rumah.... Terlupa lak nak ambil gambar Masa van ni datang ambik kat umah mak sebab masa aku yang kecut2 perut Nak tunggu van nih sampai, jangan lah dia buat hal tak nak naik van lak.....tu lah tujuan kitaorg nyorok, biasalah cik hana kalau nampak kitaorg ada kat situ mau nye dia nak naik van.... Jadi mari lah kita tengok je dari jauh....


Mesti lah ada gambar pengintip kan..... Mesti lah nak glemer gak... Tunggu lah kitaorg dalam keta...... Lepas je van tu datang ambik terus kitaorg pecut keta terus tunggu kat sekolah lak nak tengok dia turun van and masuk sekolah..... (mesti dalam hati korang cakap tu pun nak tengok kennnnn) aku bukan lah cerewet sangat cuma nak pastikan dia ok jer, semua mak ayah pasti nak anak dia dapat yang terbaik kan......risau kan.....



Ha..... Masa nih baru ingat nak ambil gambar. Masa nih baru dia turun van, aku dah tunggu kat sebelah tiang nak tengok dia, nampak macam ok jer lega ati..... Nampak macam dia jalan sorang sebenarnya ada cikgu ikut kat belakang sebab sebelah tu jalan, bahaya ..... Tak toleh kiri kanan terus jer jalan masuk kan....aloololololo apa lah yang dia fikirkan: takut ke? Letih ke?...... Masa ni aku sedey lah kan sebab tak bole nak hantar n ambil dia g sekolah... Apa kan daya; Nak, ummi n abah kena keja..... :-(



Yang ni lak masa time dia nak balik kul 12 tu, usaha nih kitaorang dok sorok kat kedai sebelah tu pasal tak nak dia nampak, sampai tokey kedai tu jòin sekali, muhuhuhuhuhu........ Masa nih cikgu tengah susun kedudukan duduk dalam van, mana yang turun dulu kena duduk depan... Masa ni memang kecoh skit le biasa lah nak jaga ramai budak kan bukan senang dengan mak ayah lagi bz nak ambik anak.......



Dah gerak pegi kat van, setakat ni tengok ok lah cara cikgu dia jaga budak2.... Jangan lah cerewet sangat setakat menda2 kecik tu pejam mata je lah....... Sampai kesudah dia tak perasan kitaorang ada kat situ...... Tengok dia dah masuk dalam van, van pun nak gerak kitaorang pun terus gerak nak tunggu kata umah mak dia lak.....


Masa lalu kat sebelah van ni pun dia tak perasan, siap ummi turun tingkap lagi nak ambik gambar......muhuhuhuhuhuhuhu
Tapi nampak lah muka dia letih..... Macam tu lah wahai anak kalau nak berjaya kena lah berkorban skit..... Ummi dulu jalan kaki je tau tengah panas mana ada van2 nih jalan atas batu kikir lagi bayang lah panas tak panas, tapi dekat je lah umah sebelah sekolah muhuhuhuhuhuhu...... (nak jugak kan. ......)



Kitaorang tunggu dalam kawasan mesejid siap parking sebelah keta jenazah lagi.... Sambil-sambil tunggu hana sampai kat umah mak dia tu en suami sempat lah bagi tazkirah kennnnnnn sebab dah parking sebelah keta jenazah terus jadi ustaz, sebagai isteri yag baik harus lah aku kena dengar dengan teliti.....laki:"hidup kita ni bukan lah panjang sangat bla....bla.....bla.... Masa tu hanya amal, anak yang soleh dann bla....bla...bla....." isteri: Ya B..... Betul tu B....Ya B.......betul tu B.... Ada kot dalam setengah jam kitaorg tunggu kat situ...... Umah mak hana yang ada pokok kat depan tu.... Hana pun sampai kan..... Tapi dah lupa ambil gambar...... Tengok lah mak dia tunggu kat pagar.....
Ini lah aktiviti kitaorg selama dua hari.......lepas nih kita tawakal je lah pada Allah..... Petang dia ada kelas ngaji lak kat umah mak dia, nasib baik mak dia yang ajar jer kalau tak jenuh lah nak cari tempat lah, transport lain lak..... Dah tu jer. .......

Mesti korang letih baca entry panjang nih kan.....
Ok lah.... Nnti mak hapdet lagi yer noq.... Mak ada keja.....
Tatatititutu.....
posted from Bloggeroid

Friday, January 11, 2013

KaLi PeRTaMA uNtUk KaMI......

Assalamualaikum..

Uih.....lama tak hapdet, mood ke laut.... Kebizian tak mengizinkan aku menghapdet blog... Usah salahkan kebizian jika diri sendiri yang malas dengan erti kata lain kebizian tak pernah mencari kemalasan hanya kemalasan yang suka cari kebizian.... (paham ke idok, buat2 paham jerk lah.....

Iollllzzzz baru masuk keja setelah bercuti selama 2 minggu, walaweiiiii lame kan tp rase mcm dua hari je sebab kebizian asyik mengejarku kemana sahaja....

Sila kembali ke pangkal jalan, merujuk kepada perkara di atas tujuan saya menulis ini adalah untuk bercerita pengalaman baru yang dah jadi kenangan dan tak kan dapat diulang lagi..... Muhuhuhuhu.... dpat lagi ulang tapi bukan untuk umur dia lima tahun dah lah.... nnti daftar sekolah 6 tahun lk lpas tu darjah satu lak....r /> Yes my princesss dah msuk sekolah sgt lah cepat masa berlalu.... Uh masa cepat benar engkauuuuu belari meninggalkan aku.... Kenapa cara penulisan ku begini, aku hnya mengikut apa saja kata otak aku lalu jari kaki terus shaja menaip..... Ya terpesong lagi dari landasan asal.....
Walaupun dia baru masuk tadika jerk tp ini adalah satu permulaan dan sesuatu yang penting untuk dia... Dan pengalaman yg baru utk saya dan en suami, baru anak masuk tadika kot kitaorang punya bizi kelam kabut kalah anak masuk darjah satu wokey.....


Dah lah layan jer lah gambar kat bawah nih......




Hari pertama dia masuk sekolah..... Macam ragam budak2 boleh tengok, ada yg melalak, ada yg nanges skit2 je, ada yg buat bergayut kat kaki ibu, ada hepi, ada yg hyper semua ada lah.... Tapi lain untuk Cik hana dia yang terpaksa tenang kan ummi dia.... Muhuhuhuhu ummi dia yg nanges kot, soiko kan ummi dia tu.... aku yg tak yakin nak lepas kan dia, dia okey je.... Siap cakap "Hana pegi school je" .. Apakah ini......!!!!!


Kan dah cakap dia ok jerk..... Siap bole jadi wakil rakyat salam dengan kengkawan....mari lah kita tengok dari luar saja supaya tak m'ganggu cikgu ye.... Tak lame pon kitaorang tunggu dalam setengah jam macam tu je...
Dan saya diberi arahan oleh en suami
En suami: jommmm balik, dia okey tu
Isteri yg baik: ala tunggu lah jap lagi, sian dia dah lah first day nih
En suami: tak payah nak layan perasaan sangat lah.....
Lepas tu en suami tunjuk isyarat "good" kat cik hana n cik hana pun angkat "good" gak, kitaorang pun berambus.....


tepat kul 11.45am kitaorg dah sampai kat bawah, berdebar gak lah nak tunggu dia keluar mana lah tau kot nanges lak kan..... Keluar2 jer muka ok senyum tapi mulut sibuk dok cite mcm2 apa yg dia buat, hepi je muka dia Alhamdulillah, Allah mempermudahkan segala urusan kami....

Tapi paling tak tahan nak gelak nyer dia keluar siap pakai kasut tebalik tanya dia kenapa cik hana pakai kasut tebalik, boleh dia cakap lah Hana rasa dah betul tadi..... :-). Tak pe first day mungkin dia baru nak sesuaikan diri, sebab semua kena cepatkan yelah biasenya dia kan lemah gemalai buat keje....


Takpe lah Cik hana janji kamoooo nak g sekolah dah cukup buat ummi dan abah senang ati...... Luv u so much tanje....balik dari sekolah tu bukan main dia penat tido sampai ke petang....muhuhuhuhu tu je sekian tatatititutu m Bloggeroid
.........
Designed by UMIESUEstudio 2014 : FINAZAMRI