Monday, February 16, 2015

hAiWan PeLiHarAaN



Assalamualaikum....


Kak pinehhhh kembali bsiaran setelah sunyi seketika.... Bz weh anak dah ramai!!! Respect gila kat mak2 yg ada ramai anak.. Hebat korang.... Hari ni nak nak cite pasal anak, maklum lah anak dah ramai macam2 peel ada ....

Cik hana dah dekat 2 bulan x abis2 mintak nak binatang peliharaan... korang mesti tau lah kan last2 kita jugak mak ni le lah yg kena jaga kan, sekarang ni pon kat rumah dah ada ikan laga sekor tu pon wan cik hana bg, namanye bella!! Indah betol nama tu kan..yg sekor tu pon x tjaga ada hati nak bela yg lain ..... sekarang ni plok dia kemarok nak bela tortoise lak ni smua pengaruh kawan, kawan dia kata nnti kura2 tu dah besar bole tukar jadi ninja turtle.... wey hangpa ni dah kenpa tu lah bnyak sgat tgk katon!!! Siap cakap kat umah kwan dia ada ninja turtle. Aku cakap kat dia kata kat kawan tu ummi nak tgk ninja turtle dia muuhhhuhu, 2 hari lps tu kawan dia cakap ninja turtle dia dah mati wakakakakaka alahai lah anak2...

Bukan tu aku nak cite sebenar nya... hahahaha pnjang ngat mukadimah dia...
Balik ambik diaorg ptang smlam dalam keta diaorang cakap pasal haiwan peliharaan... masa diaorg cite aku dengar je dulu..
Yang kakak auni nak bela hamster
Yang kakak alya nak bela burung
Dan cik hana nak bela ninja turtle tu lah...lps tu aku sampuk "angah/ ummi plok nak bela harimau, senang skit korang x nak dgar cakap nak suruh harimau tu gigit korang" aku ingat topik tu akan bakhir kat situ ...,!!!!!!

Lps tu kakak auni ckap " x payah beli harimau angah, kat rumah kita pon mmg dah ada harimau... angah kan garang macam harimau!!! Dah x payah beli tambah lagi satu membazir duit" wah kena setepek aku hahahababahahaba!!!

Berani ko anak cakap ummi like harimau.... aaaauuuuummmmm gggrrrrrr !!!! Aku pon jeling kat belakang pandang kakak tapi dia buat muka selambe je itu bmaksud kata2 tu ikhlas dari hati dia..... kan....

Eh aku mana ada garang, aku ni seorg yg lemah lembut tau!!! Cakap pon lembut je sampai korang dengar x dengar je suare aku tau.... eh!!! Btol ke??? Hahahahaha
Aku mmang garang kot sapa kenal rapat dengan aku tau muhuhuhuhuhu klu nak testimoni bole tnya adik beradik ku wakakakakaa tp aku baik tau... eh lagi sekali, ada ke org gila ngaku gila!!!!



My anak dara, mcm2 korang kan!!!!






Friday, January 16, 2015

tEmpAt StuDy My AnaK DaRa...



Assalamualaikum.....

Mesti korang pelik kan rajin lah plak aku tulis blog tahun 2015 ni!!!! Azam baru ker??? Xde maknenya azam baru kebetulan aku cuti seminggu uruskan anak2 sekolah masa tunggu diaorg abis sekolah aku hapdet lah blog guna fon je... Klu bz nnti senyap lah iolsssss ek, jgn korang boring baca udah....

Hari ni nak tunaikan janji nak buat entry pasal bilik anak dara ku tp x siap sepenuhnya lagi, aku cite ruang diaorg study dulu ye... Kitaorg buat mana yang mampu je susun atur yang simple dan yang semestinya guna bajet minima.... putih tetap jadi pilihan ummi....


Aku sebenarnya dah plan nak buat corak lah sikit kat dinding ni sbb ari tu ada tgk umah mat salleh tu cantik, simple je corak dia.... Sekali tjumpa stickers ni kat stor rasa nya beli ni sbb nak deco bilik cik hana dulu so jgn mbazir guna saja apa yang ada, nanti dah rosak baru kita tukar lain...

Ni plak simple deco atas rak buku diaorg..... kebanyakan  barang deco ni aku beli kat ikea sbb kena dgn citarasa aku, lagi satu klu beli kat sana aku mesti cari yg murah2 je, tp aku ngaku gak lah klu g sana mesti thover skit bajet korang ikea tu macam bhantu... seram tau kalau g sana hati2 ye....

Rak ni aku beli hrga dia klu x silap 199, setiap orng ada satu tingkat tempat isi buku yg selebih nya ummi yang punya hahahaha.... Decoration yg lain tu aku x beli tu smua cik hana dpt masa birthday ari tu.... Aku susun je kerusi tu kat tepi klu nak guna baru diaorg ambik, bilik ni bila share 3 org space dia jadi limited skit. Kotak pink tu tmpat diaorg simpan benda kecik2 contoh alat tulis dll...



Ni Keseluruhan susun atur tempat study diorang simple kan... Eh lupa lak meja tu  tempat isi mesin jahit aku sebenarnya, hrga dia klu x silap masa beli dulu rm99, sementara ni guna lah dulu yg tu.... Kata tema kali ni bajet n simple... kerusi tu pon berapa hengget je yg itu mmg dah lupa harga dia....




Ni keadaan bila diorang study, buat setakat ni ini je yang ummi mampu sediakan. Tempat kosong sebelah cik hana tu tempat cikgu tusyen diorng yg garang, tak lain dan tak bukan adalah ummi.... hahahahahaha memasing tunduk je bila ummi ada sekali kat situ ...selangkah je ummi keluar terus bbunyi ....... tu je lah rasa nye nak cite.... klu dah siap smua nya nnti iolssss hapdet lagi ek.... 

tq sudi baca......


bye....





























Thursday, January 15, 2015

cIk haNa OkEy aJe...

Assalamualikum. .....


Korang sihat tak??? Aku baik2 aje tp cuma letih skit, letih mental sebenarnya.... Alhamdulillah tgk cik hana dah ok duduk kat transit dh boleh urus diri sendiri...kakak2 pon dah ada kawan baru kat sekolah ni.... Sekali lagi Allah permudahkan urusan ku.... Tq Ya Allah...
Seminggu ni aku cuti uruskan sekolah anak2... Kakak auni tak dapat sekolah agama sama dengan cik hana n kakak alya sebab tahun 5 dh penuh.... Mula2 jem jugak nk fikir macam mana kan... So kakak kena sekolah lain, kakak akan transit dkat rumah ustazah yg ajar aku ngaji.memalam tu....ustazah tu ngajar sekolah KAFA kakak auni... Lega hati.... Settle satu hal....

Aku sebenarnya x yakin dgn cik hana duduk kat transit.....korang bayang lah dia mana pernah duduk taska smua duduk rumah pengasuh x pernah bdikari...
Tapi sekarang dia cuma ada satu pilihan je boleh ke tak boleh ke dia kena buat jadi boleh!!!! Selama 3 hari ni aku jadi "stalker mommy" aku sorok dalam keta lah, sorok belakang tiang lah tgok dr jauh je macam mana dia buat.... Lpas ustaz hntr dia pergi sekolah aku akan naik tgok dia isi tak smua baju sek agama dalam beg, nmpak nya setakat ni ok...

Korang boleh bayang tak aku boleh ternangis tgk dia dari dalam keta hahahahah aku bukan nak nages tp air mata ni yang nak keluar... Mungkin ni pgalaman yg ptama aku....lpas ni klu ada anak no 2 aku dah ok kot!!! Haahahahaha eh ke sama gak.... Ummi dia yg hover anak ok je.... Siap kena tunjal kepala dgn laki lagi " anak pergi sekolah weiiii bukan pergi perang!!!!" ek elehhhhh berani tunjal kpala bini.... U x memahami naluri seorang ibu hatinye lembut bab kapas sesejuk salju di korea..... (rainnnn oppa i lap u).. Hensem kan korang pelakon rain tu....hahahahaha

Aku rasa terenjat gak lah kan tetiba ada 3 org anak..... Hari isnin tu mmg kelam kabut sangat.... Tak pe plan2 kayuh ummi,  u can do it!!!! Selama ni sorang anak mmg besenang lenang je lah kan... Sekarang ambik ko.... Hahaahahaha....


Ni je lah satu2 gambar yabg ada pada pagi isnin tu... Cik hana kena hntar ke sek agama, kakak sesi pagi kat sekolah biasa.....diaorg lain sesi dgn cik hana, klu satu sesi ummi lagi senang ati....


Mak aiii ramai kot tahun satu saja ada 440 lebih kalau x silap... Tgk sama je semua, macam mana nak cam anak sendiri.... Cik hana pakai beg sekolah yg aunty yana burhan bg masa birthday hari tu! Beg barbie tu!!! Tahun ni aku tak beli langsung alat tulis, botol air bekal makanan, smua lah smua dia dapt masa birthday hari tu siap boleh share dgn kakak2 lagi....ye lah pensil box je dia dapat 6.... Tq korang ye, bguna sgt korang bagi....


Ni pic masa hari isnin petang tu... Masa dia rehat hari pertama kitaorang tlong belikan makanan, hari selasa tu kitaorg suruh dia beli sendiri..... Boleh je, dia beli mee goreng tp mee goreng tu pedas lah pulak terus x nak makan... Lps tu dia cakap "esok hana nak beli nasi lemak tp sambal hana letak tepi ye ummi" wah dlm ati aku pandai pon bfikir..... Lpas tu rabu aku pegi kantin tp duduk jauh x bg dia nampak.... Dr pemerhatian ku okey aku dah boleh pergi keja minggu depan dgn senang hati....



Kalau orang kata aku hover mmg aku hover pon tapi lantak lah ada aku kesah...hahahaha.... Lagi pon ni kali pertama kot kasi chan lah kat aku nak hover.....

Kesimpulan yg boleh aku buat Cik hana boleh bdikari, cuma aku kena bg dia ruang utk cuba sendiri..... 

Korang nak tahu tak sebenarnya kan hari selasa tu guru besor dah x bg ibu bapa masuk hahahahaha cuma dia bg masuk masa rehat je sekejap lpas tu kena halau keluar.... Kesian cikgu2 nak buat kije susah sbb mak ayah lg tunjuk pandai dr cikgu....



Bye itu je nak cite




Saturday, January 10, 2015

PrInceSs ROom.....

Assalamualaikum. ...

Hari ni kita x nak cite pasal sedih2 dah.... Hahahaha hari ni nak share progress transform bilik cik hana sbb cik hana kena share bilik dgn kakak2 kan.....

Mcm korang gak.lah kan...klu nak dpat baby baru mesti ada buat persediaan kan... Aku n suami pon ada buat persedian skit2 nak bg diaorg selesa n happy.... Tp hari ni kita cite skit dulu ye nnti dah siap smua aku share lagi....


Ha.....ni bilik cik hana dulu kan... X sempit n x besar...tp tu utk dia sorang lah... Bila kakak dah kena share bilik ni skli so ummi kena fikir the best way utk bagi dia x sempit... Ye lah kan kena tambah katil x kan kakak kena tido atas lantai lak.... Bila ukur balik nk masuk kan katil lain muat lagi cuma space nak solat tu kecik sangat mau tsangkut kepala budak2 ni kat bawah katil kang....

 ummi bkenan kat katil ikea nih tp 3 kali g 3 kali tu lah x de stok!!!!! Benci btol.... Cadang nye katil ni utk kakak2 tido kat atas sbb katil ni queen saiz n ummi akan letak katil cik hana yg sedia da bawah kati nih... Boleh jimat space kan.... Tp apakan daya stock x de..... Smpai hati u ikea melukakan perasaan i ni...... I hate u so much!!!!! I dah merajuk minggu ni x nak datang jumpa u dah..... Minggu Ni lah...


Tapi kan sbb nak jugak macam tu weolllssss Custom kan je katil cik hana yg ada tu jadi macam ikea gak.... Upah orang buat kan jadi terhasil lah macam yg korang tgk kat atas tu..... So kitaorg laki bini namakan kan katil ni "katil yanto" sbb org yg buat kan ni nama nye yanto org indon hahahahaha... X dapat ikea katil yanto pon jadik....ko asal boleh je kan pnaz!!!!.. 



Harap my anak dara suka.... Ummi make over bilik diaorg versi jimat hahahaha.... To be continue ye..... Warna tema ttpa putih ada campur pink skit... 

Bye...

Tuesday, January 6, 2015

LuAhAn PeRaSaan BerSeRtA AmaRAn.....

Assalamualaikum....

Lama iolllssss mhilangkan diri....bukan malas tp tak dan masa.... Dah pon masuk 2015.... Cpat btol masa blalu.... Cik hana dah masuk darjah 1.... Umur aku pon dah meningkat ke 23 tahun eh!!!! Hahahahha 32 dah korang umur aku!!!
korang sbb lama dah x hapdet entry kali ni aku buat panjang skit, tabah lah korang mbaca ye....sesi luhan perasaan hahahaha....walaupon lama x hapdet tp ada lagi yg setia jenguk blog picisan ini... tq ....

InsyaAllah tahun ini akan btambah ahli keluarga aku.... Apa Pnaz mengandung???!!! Tak le korang masih x bjaya, x pe kita usaha lagi gigih...InsyaAllah ada rezki tu cuma x smpai lagi... Yg dimaksudkan dgn pnambahan ahli keluarga tu aku n suami tekad ambil anak arwah along duduk dgn kitaorg mula dari tahun ni sekolah kat sini.... Lama gak nk buat keputusan ni kami sekeluarga duduk bbincang hampir setahun tau, aku kena mintak persetujuan suami n opkos cik hana, perasaan diaorg ni kena diutamakn dulu... Tp Alhamdulillah dua2 positive n tbuka... Ayat ptama cik hana "yea!!!! Lpas ni hana dh x main sorang2..... " seronok dia... Tp bukan senang nak ajar dia bkongsi smua barang dgn kakak2 sbb dia dh selalu sorang x kongsikan... Bnyk lah menda nak terangkan kat dia knpa ummi nk ambil kakak2 duduk dgn kami.... Smua tu kena bg tau kasi dia paham.....
Suami plak sgt myokong.... Alhamdulillah dia x de masalah.... Sangat memahami, kata dia jihad kecil tu, klu kita x tlong family sendiri sapa lagi kan.... semua kena fikir dr segi kewangan sampai lah emosi........ tp kami tetap positive ini yg kami pilih.

Sblum ni mak jaga... Tp kebelakang ni mak x berpa sihat letih agak nye... Mungkin utk peringkat umur mcm dia dh x larat jaga budak.... Tu pun salah satu sbb besar knpa ambik auni n alya. Harap lpas ni mak bole brehat lebih skit.... Belas sngat tgk muka dia macam x larat....
Ramai gak yg negative kata ambik diaorg buat susuh badan je..... Bila aku dgr org kata macam tu aku mmg cukup mendidih woiiii nk je aku lahar kan ... Mana boleh sabar aku sabar tp biasa nya aku jawab.....hahahahaha tp x semua.... kebanyakan kawan baik smua sokong.... dan bg semangat tq korang...

Rezki Allah bg bkan utk kita sorang je....bila Allah ada bg rezki lebih makna nye apa????? Utk beli beg LV utk tayang kat orang lpas tu keluarga sendiri x tbela...lps tu nnti org kutuk ko balik mak sedara bkan main mewah tp anak sedara pakai apa yg ada tu pon nenek yg jaga....kan...ramai je org mcm tu..... mintak jauh.. mohon Allah tetapkan niat aku ni.... So aku x perlu pendapat org2 negative  dgn apa yg aku buat!!!! Aku yakin dgn Allah.... Allah tahu mana yg baik....

Bila aku dah ambil diaorg masuk dlm family kecil aku, aku akan protect diaorg sbg anak aku yg keluar dr perut aku InsyaAllah..... Aku harap sngat kengkawan, saudara mara, semua family, family mertua dapat layan auni n alya sama macam layan cik hana....x de beza....sbb sblum ni masa diaorg duduk dgn nenek ada je aku nmpk org layan diaorng lebih kurang... Aku nmpak aku diam...dlm hati tnya kenapa buat macam tu???!!!! Sbb diaorg x de mak???!!! Mula saat n tika ini aku jaga diorg ada yg aku nampak x sedap pada mata, aku akan direct cakap ok.... Awas!!! Sekarang mereka ada penjaga yg akan jaga diaorng yg akan protect diaorg iaitu pak ngah n mak ngah@singa betina!!! Hahahahaha Contoh yg paling kecik aku bg tau...hari  raya cik hana dapat 50 hengget tp diaorg dpat sepuluh sorang.... Korang rasa apa diorang rasa???!!!! ini salah satu contoh lah bukan nye aku suruh korang bg duit kat diaorg .... tp bersikap adil tu penting...  pada sapa yang x boleh terima auni n alya boleh jauh kan diri anda dari saya dengan kadar segera ye.... hahahahahha tu pon klu x nak kena makan dengan singa betina nih... tu aku baru bg satu contah, ada satu kejadian tu bila auni n alya nak main dgn baby org tu dia boleh alihkan baby tu x bg auni n alya pegang tu bukan org lain pon sedara jugak aku peratikan aje cakap pon lebih kurang !!!!!! heiiiiii lps nih jgn buat macam tu lagi ye.... klu nk buat jugak macam tu jgn dtg umah ioollssss, i will halau you!!!!

Lagi satu soalan yg org selalu tanya knpa ayah diaorg x jaga....????  (yang ni biar dia sendiri jawab dgn ALLAH) aku tak de jawapan untuk itu.....

One of my reason jugak knpa aku x jadi bhenti kije.... klu ikutkan suami dah lama bg green light TAPI aku harus ingat  itu anak saudara aku, aku x nak ada pihak2 yang mpersoalkan bebanan tersebut knpa suami yg kena pikul, sekarang mungkin x  ada takut di belakang hari...kita x tahukan, so biar aku bkerja dulu mana yg termampu aku tolong ringan kan beban suami.

Yg penting aku n suami akan cuba pikul tanggungjawab ni dgn sbaik mungkin InsyaAllah, moga Allah memberi kelapangan rezki, sihat tubuh badan, panjang kan umur kami, tetapkan hati kami supaya ikhlas mjaga mereka......
aku bukan nak suruh korang puji dgn apa yg aku buat cuma aku mohon korang doakan yg terbaik utk kami agar segala bjalan dgn lancar.....


" Along.... Angah n heri akan cuba sebaik mungkin utk jaga harta along...jangan risau tentang anak2 along.... Angah x kan suruh diaorg panggil angah ummi/ibu sbb angah tau along sorang je yg berhak utk gelaran itu... Angah cuma penjaga yg diberi amanah dari Allah.... Jgn risau selagi kami mampu selagi itu kami berjuang utk bela nasib diaorg.... InsyaAllah harta2 kita ni nanti akn mdoakn kita dan akn pegang tangan kita ke syurga ....tunggu ye.... anak2 selalu kirimkan doa utk Along moga ia menjadi penerang along di kegelapan.... I MISS U"

Untuk mak  berehat lah..., Lepaskan lelah mu, jangam selalu nangis angah tahu mak kuat terima segala dugaan yg Allah bg dgn tabah...angah akan sentiasa berada bsama mak... dan jaga kesihatan...

untuk suami Mohd Zamri Tq so much kerna selalu bsama saya..... selalu support saya dari atas bawah kiri kanan depan dan belakang.... semoga Allah kekal kan kasih sayang kita selamanya..... bila saya jatuh awak bangkitkan semula semangat saya.... bila awak jatuh InsyaAllah saya akan bersama awak kita bangun dan terus berlari....

untuk Cik hana, ummi bangga sbb hana sudi terima kakak2 dgn hati yang terbuka... sharing is caring sayang.... jgn risau u still my baby girl forever n ever.....

untuk saudara kandungku yang lain erin, abang n adik..... Auni n alya bukan beban pada kita tp amanah yang harus kita jaga.... jangan sesekali menepi kan hak mereka.... korang mungkin x kan paham lagi sehingga korang ada anak sendiri..... jadi mari kita sama2 ambil tanggungjawab besarkan mereka......

untuk sahabat baik ku terima kasih atas sokongan korang..... setialah bersama ku tika aku lemah.... jgn putus bg semangat kepada ku..... group Wassap Sek Keb felda Chegar Perah... uollllsssss big hug....


Sekarang saya akan mperkenalkan pada dunia anak2 ku .....
anak ku yang sulung Kakak Auni baju hitam
anak kedua Kakak Alya baju merah
n
anak tunggal ku setakat ini lah ..... Cik Hana gigi rongak.....



sekian....















Designed by UMIESUEstudio 2014 : FINAZAMRI