Tuesday, January 6, 2015

LuAhAn PeRaSaan BerSeRtA AmaRAn.....

Assalamualaikum....

Lama iolllssss mhilangkan diri....bukan malas tp tak dan masa.... Dah pon masuk 2015.... Cpat btol masa blalu.... Cik hana dah masuk darjah 1.... Umur aku pon dah meningkat ke 23 tahun eh!!!! Hahahahha 32 dah korang umur aku!!!
korang sbb lama dah x hapdet entry kali ni aku buat panjang skit, tabah lah korang mbaca ye....sesi luhan perasaan hahahaha....walaupon lama x hapdet tp ada lagi yg setia jenguk blog picisan ini... tq ....

InsyaAllah tahun ini akan btambah ahli keluarga aku.... Apa Pnaz mengandung???!!! Tak le korang masih x bjaya, x pe kita usaha lagi gigih...InsyaAllah ada rezki tu cuma x smpai lagi... Yg dimaksudkan dgn pnambahan ahli keluarga tu aku n suami tekad ambil anak arwah along duduk dgn kitaorg mula dari tahun ni sekolah kat sini.... Lama gak nk buat keputusan ni kami sekeluarga duduk bbincang hampir setahun tau, aku kena mintak persetujuan suami n opkos cik hana, perasaan diaorg ni kena diutamakn dulu... Tp Alhamdulillah dua2 positive n tbuka... Ayat ptama cik hana "yea!!!! Lpas ni hana dh x main sorang2..... " seronok dia... Tp bukan senang nak ajar dia bkongsi smua barang dgn kakak2 sbb dia dh selalu sorang x kongsikan... Bnyk lah menda nak terangkan kat dia knpa ummi nk ambil kakak2 duduk dgn kami.... Smua tu kena bg tau kasi dia paham.....
Suami plak sgt myokong.... Alhamdulillah dia x de masalah.... Sangat memahami, kata dia jihad kecil tu, klu kita x tlong family sendiri sapa lagi kan.... semua kena fikir dr segi kewangan sampai lah emosi........ tp kami tetap positive ini yg kami pilih.

Sblum ni mak jaga... Tp kebelakang ni mak x berpa sihat letih agak nye... Mungkin utk peringkat umur mcm dia dh x larat jaga budak.... Tu pun salah satu sbb besar knpa ambik auni n alya. Harap lpas ni mak bole brehat lebih skit.... Belas sngat tgk muka dia macam x larat....
Ramai gak yg negative kata ambik diaorg buat susuh badan je..... Bila aku dgr org kata macam tu aku mmg cukup mendidih woiiii nk je aku lahar kan ... Mana boleh sabar aku sabar tp biasa nya aku jawab.....hahahahaha tp x semua.... kebanyakan kawan baik smua sokong.... dan bg semangat tq korang...

Rezki Allah bg bkan utk kita sorang je....bila Allah ada bg rezki lebih makna nye apa????? Utk beli beg LV utk tayang kat orang lpas tu keluarga sendiri x tbela...lps tu nnti org kutuk ko balik mak sedara bkan main mewah tp anak sedara pakai apa yg ada tu pon nenek yg jaga....kan...ramai je org mcm tu..... mintak jauh.. mohon Allah tetapkan niat aku ni.... So aku x perlu pendapat org2 negative  dgn apa yg aku buat!!!! Aku yakin dgn Allah.... Allah tahu mana yg baik....

Bila aku dah ambil diaorg masuk dlm family kecil aku, aku akan protect diaorg sbg anak aku yg keluar dr perut aku InsyaAllah..... Aku harap sngat kengkawan, saudara mara, semua family, family mertua dapat layan auni n alya sama macam layan cik hana....x de beza....sbb sblum ni masa diaorg duduk dgn nenek ada je aku nmpk org layan diaorng lebih kurang... Aku nmpak aku diam...dlm hati tnya kenapa buat macam tu???!!!! Sbb diaorg x de mak???!!! Mula saat n tika ini aku jaga diorg ada yg aku nampak x sedap pada mata, aku akan direct cakap ok.... Awas!!! Sekarang mereka ada penjaga yg akan jaga diaorng yg akan protect diaorg iaitu pak ngah n mak ngah@singa betina!!! Hahahahaha Contoh yg paling kecik aku bg tau...hari  raya cik hana dapat 50 hengget tp diaorg dpat sepuluh sorang.... Korang rasa apa diorang rasa???!!!! ini salah satu contoh lah bukan nye aku suruh korang bg duit kat diaorg .... tp bersikap adil tu penting...  pada sapa yang x boleh terima auni n alya boleh jauh kan diri anda dari saya dengan kadar segera ye.... hahahahahha tu pon klu x nak kena makan dengan singa betina nih... tu aku baru bg satu contah, ada satu kejadian tu bila auni n alya nak main dgn baby org tu dia boleh alihkan baby tu x bg auni n alya pegang tu bukan org lain pon sedara jugak aku peratikan aje cakap pon lebih kurang !!!!!! heiiiiii lps nih jgn buat macam tu lagi ye.... klu nk buat jugak macam tu jgn dtg umah ioollssss, i will halau you!!!!

Lagi satu soalan yg org selalu tanya knpa ayah diaorg x jaga....????  (yang ni biar dia sendiri jawab dgn ALLAH) aku tak de jawapan untuk itu.....

One of my reason jugak knpa aku x jadi bhenti kije.... klu ikutkan suami dah lama bg green light TAPI aku harus ingat  itu anak saudara aku, aku x nak ada pihak2 yang mpersoalkan bebanan tersebut knpa suami yg kena pikul, sekarang mungkin x  ada takut di belakang hari...kita x tahukan, so biar aku bkerja dulu mana yg termampu aku tolong ringan kan beban suami.

Yg penting aku n suami akan cuba pikul tanggungjawab ni dgn sbaik mungkin InsyaAllah, moga Allah memberi kelapangan rezki, sihat tubuh badan, panjang kan umur kami, tetapkan hati kami supaya ikhlas mjaga mereka......
aku bukan nak suruh korang puji dgn apa yg aku buat cuma aku mohon korang doakan yg terbaik utk kami agar segala bjalan dgn lancar.....


" Along.... Angah n heri akan cuba sebaik mungkin utk jaga harta along...jangan risau tentang anak2 along.... Angah x kan suruh diaorg panggil angah ummi/ibu sbb angah tau along sorang je yg berhak utk gelaran itu... Angah cuma penjaga yg diberi amanah dari Allah.... Jgn risau selagi kami mampu selagi itu kami berjuang utk bela nasib diaorg.... InsyaAllah harta2 kita ni nanti akn mdoakn kita dan akn pegang tangan kita ke syurga ....tunggu ye.... anak2 selalu kirimkan doa utk Along moga ia menjadi penerang along di kegelapan.... I MISS U"

Untuk mak  berehat lah..., Lepaskan lelah mu, jangam selalu nangis angah tahu mak kuat terima segala dugaan yg Allah bg dgn tabah...angah akan sentiasa berada bsama mak... dan jaga kesihatan...

untuk suami Mohd Zamri Tq so much kerna selalu bsama saya..... selalu support saya dari atas bawah kiri kanan depan dan belakang.... semoga Allah kekal kan kasih sayang kita selamanya..... bila saya jatuh awak bangkitkan semula semangat saya.... bila awak jatuh InsyaAllah saya akan bersama awak kita bangun dan terus berlari....

untuk Cik hana, ummi bangga sbb hana sudi terima kakak2 dgn hati yang terbuka... sharing is caring sayang.... jgn risau u still my baby girl forever n ever.....

untuk saudara kandungku yang lain erin, abang n adik..... Auni n alya bukan beban pada kita tp amanah yang harus kita jaga.... jangan sesekali menepi kan hak mereka.... korang mungkin x kan paham lagi sehingga korang ada anak sendiri..... jadi mari kita sama2 ambil tanggungjawab besarkan mereka......

untuk sahabat baik ku terima kasih atas sokongan korang..... setialah bersama ku tika aku lemah.... jgn putus bg semangat kepada ku..... group Wassap Sek Keb felda Chegar Perah... uollllsssss big hug....


Sekarang saya akan mperkenalkan pada dunia anak2 ku .....
anak ku yang sulung Kakak Auni baju hitam
anak kedua Kakak Alya baju merah
n
anak tunggal ku setakat ini lah ..... Cik Hana gigi rongak.....



sekian....















10 comments:

  1. Tabarakallah.. Semoga allah sentiasa bersama finaz.. Insyaa allah.. Comel anak2.. :)

    ReplyDelete
  2. insha allah... murah rezeki pelihara anak2 yatim ni...

    ReplyDelete
  3. Besar pahala dan amanah ko pikul finaz,tahniah,semoga Allah luaskan pintu rezeki,anak2 yatim itu pembuka pintu rahmat di dalam rumah,Aku doakan yang terbaik.....and seriyes im salute...tak semua orang mampu...

    ReplyDelete
  4. sedih aku pnazz.. teringat pada arwah kak eda (al-fatihah). Teruskan dengan niat mulia kau ni.. semua yang berlaku adalah kehendakNya.. Insyaallah ada hikmah disebaliknya.. aku sokong kau sahabat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih kan ena... Rindu gile kat arwah..... Tq ena.... Doakan yg tbaek utk aku...

      Delete

Designed by UMIESUEstudio 2014 : FINAZAMRI